One Steap ahead - Crowded House

Veel gestelde vragen over 

Siberische huskies

************************

Eerst noemen we even de nadelen van een husky

DE NADELEN VAN DE SIBERISCHE HUSKY:

Voordat u overgaat tot de aanschaf van een Siberische Husky, zult u eerst goed bij uzelf en bij uw gezinsleden te rade moeten gaan of u wel bereid bent rekening te houden met de negatieve aspecten die verbonden zijn aan het houden van een Husky. Lees eerst heel veel informatie over de Husky en bedenk u heel goed voordat u een Siberiche Husky in huis haalt! Een Siberische Husky is eenmaal géén hond voor een beginner en heeft een hele lange gebruiksaanwijzing!

1. De Siberische Husky heeft een dubbele vacht die hem beschermt tegen temperaturen tot -60 graden. Deze vacht valt twee keer per jaar uit en dat is dan niet in één dag gebeurd. Er komt een verbazingwekkende hoeveelheid haar van hem af die overal te vinden is tot in de koffie aan toe. Per dag 2x stofzuigen is normaal als je een Siberische Husky in huis neemt. Een vuilniszak vol haar van één Siberische Husky is heel normaal.


2. De Siberische Husky is een echte roedeldier en kunnen moeilijk tegen alleen zijn. Het is daarom ook aan te bevelen om meerdere Siberische Husky's samen te houden. Rangorde is heel belangrijk voor een Husky. Hij zal altijd, maar dan ook altijd blijven proberen om u de baas te zijn.

3. De Siberische husky heeft veel, heel veel beweging en aandacht nodig. Eenzame Huksy's die te weinig beweging en bezigheid krijgen, voelen zich ongelukkig en vervallen dan altijd in een huil- en sloopgedrag. Dit is niet te verwijten aan de hond zelf, maar altijd aan de eigenaar die een verkeerde raskeuze heeft gemaakt of dacht de hond wel naar zijn of haar hand te kunnen zetten. Trek dagelijks minstens anderhalf uur uit om met de hond te gaan fietsen, sportief wandelen, skeeleren, steppen, joggen enz. in een zeer sportief ingesteld gezin kan deze hond eveneens prima functioneren, maar als 'doorsnee' huishond is hij niet geschikt.
 

4. De Siberische Husky is een sledehond in hart en nieren. Het ras is niet bedoeld en ook nooit bedoeld geweest, om een hechte band met de eigenaar te onderhouden en vreugde te beleven aan het vlekkeloos opvolgen van commando's. Wanneer u uw Husky iets wilt leren, zult u zeer doortastend en consequent te werk moeten gaan. Daarbij zult u ook veel geduld en inzicht in het typische poolhondenkarakter moeten hebben. Hoewel u met de juiste aanpak best het een en ander kunt bereiken, kunt u er nooit een perfect luisterende hond van maken. Een Husky gehoorzaamt alleen dan wanneer hij er zelf het nut van inziet en hij laat zich dan ook niet omkopen met lieve woordjes of voedsel.
 

5. De Siberische Husky beschikt over een behoorlijke portie jachtinstinct. Heeft u katten, konijnen, vogels of andere dieren? Dan is het een slecht idee om een Husky in huis te halen. Waar de Husky op jaagt, zal hij meestal doden.
 

6. De siberische Husky is de 'Houdini' onder de honden wat betreft het ontsnappen. Laat nooit een deur open staan, de Husky zal van zijn vrijheid genieten. Uw tuin moet goed en hoog omheind zijn of er moet een kennel aanwezig zijn. Het is niet uitgesloten dat hij anders de benen neemt. Wanneer hij ontsnapt is, zal hij niet naar u luisteren, behalve wanneer hij daar zelf zin in heeft. Laat daarom een Husky ook nooit loslopen.
 

7. De Siberische Husky heeft een sterke drang om te graven. Binnen de kortste keren heeft de Husky uw tuin omgespit tot een bouwval.
 

8. De Siberische Husky kan slecht tegen de warme dagen. In de zomer kunt u deze hond beter zijn eigen gangetje laten gaan. Hun gestel is niet ingesteld op inspanningen tijdens warme dagen. Zo mag er geen intense inspanningen gedaan worden met de husky als het warmer is dan 15 graden. Het kan ook weleens voorkomen dat de Husky door hoge temperaturen ziek kunnen worden.

 

opgelet dit is een citaat : 

7 fabeltjes die over huskies verteld worden : 

De ogen:

"Huskies hebben blauwe ogen" - De meerderheid heeft bruine ogen, sommigen hebben blauwe ogen maar dat is eerder uitzondering dan regel.

"Rasechte Huskies hebben één blauw en één bruin oog"  Deze combinatie komt wel meer voor bij huskies en ook bij andere rassen zoals bv de border collie en is goedgekeurd door de standaard. 

"Ze kunnen heel goed overweg met katten" - Zo gauw de puppy-tijd voorbij is, komt het jachtinstinct boven <grijns>, en dan is de kat al gauw 'het haasje' ("I love cats - they taste just like chicken"). Zelfs als ze samen opgroeien gaat een Husky en een kat niet samen.
Een praktijkvoorbeeld uit de directe omgeving: Het baasje kwam thuis, en zag een staartloze kat in volledige paniek voorbijrennen. Haar Husky zat tevreden op de kattenstaart te kauwen, en begreep absoluut niet dat hij iets fout had gedaan. Hij volgde immers alleen zijn jachtinstinct..?

"Je kunt ze goed africhten als je ze van pup af aan hebt" - Echte Husky-kenners beginnen nu vrolijk te lachen; alle Huskies lopen weg. De één natuurlijk wat minder dan de ander maar volledige gehoorzaamheid kunt u nooit verwachten van een Husky. De oorzaak is heel simpel: Huskies hebben een heel groot territorium: vandaar dat ze heel graag zwerven. Typerend hierbij is dat als ze het zwerven beu zijn, ze niet zoals Lassie naar huis komen, maar vrolijk bij andere mensen aankloppen. Dit zijn de enige honden die bewust gebruik maken van het communicatieve vermogen van mensen onderling. M.a.w. het adreskaartje aan de hondenpenning EN de telefoon.

"Ze kunnen zo lief met kinderen spelen" - Huskies, zijn heel lief tegen vriend en vijand dus ook tegen kinderen, alleen moet je wel opletten dat een husky het kind niet omspringt of omloopt. Huskies zijn honden uit het hoge, barre noorden. "Schattige levensvormen" houden het op die hoogte niet lang uit. De regels in het husky-roedel zijn heel streng. De leider rost zijn onderdanen heel graag af als zij niet gehoorzamen. Zet je een Husky in een mensengezin, dan zijn deze ruwe waarden en normen niet echt op zijn plaats bij kleine kinderen. De Husky zou wel eens kunnen denken dat hij die mensenpuppy manieren bij moet brengen. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat hij de kleine zal bijten, maar wel zal hij op typische Husky-wijze het kind op zijn plaats zetten als het hem verveelt of irriteert. Denk hierbij aan omverlopen, omvergooien met de poten, met de poot meppen of een klap met open kaken geven (dit laatste wordt wel eens foutief gezien als bijten, maar het is te vergelijken met een klap met de hand. Het komt vrij hard aan maar is alleen afschrikkend bedoeld).  Over het algemeen geeft de husky geen problemen met kinderen maar natuurlijk kan je geen enkele hond zonder toezicht bij al te kleine kinderen laten.

"Drie keer per dag een straatje om is genoeg" - NEEN ! Elke bezitter van poolhonden weet (of hoort te weten!) dat dit grote kolder is. Beweging staat op #1 bij deze honden. Zelfs de honden-encyclopedie van Fl.15,- vermeldt dit. Met grote nadruk zelfs! De ideale Husky-bezitter bezit de volgende eigenschappen:

is waterbestendig (dus niet bang voor regen)

is dol op wandelen en fietsen

verstaat onder een wandeling minimaal een ommetje van 20 minuten (als absoluut minimum)

houdt ervan met zijn hond te werken (sleetje of boomstammetje trekken, naast de fiets, hinderniswedstrijden, etc.)

bezit een dusdanig karakter dat hij ook daadwerkelijk de roedelleider is en zijn hond uitlaat en niet omgekeerd. Niet zoals bij dat gezeur van Martin Gaus die beweert dat honden en wolven dezelfde taal en opvoeding hebben, want dat is absoluut niet zo.
(Loba:) Bewijs: Ik heb zelf een wolf-hybride, en het beest begrijpt zichzelf niet eens, laat staan andere honden. Hij is dientengevolge al 8x gebeten (1x door een Duitse Dog, 2x door een Labrador-Rottweiler kruising, 2x door een Mechelse Herder, 1x door een 'keffertje', 1x een Rottweiler en 1x een Pyreneese Berghond). Toch is hij nog steeds niet vals. Waarom werd hij gebeten? Omdat geen van deze honden zijn lichaamstaal begreep. Mijn 'wolfje' had net zo goed van Mars kunnen komen. En aangezien honden nu eenmaal traditiegetrouw op alles wat vreemd is met geblaf en agressie reageren, met name de bovengenoemde rassen, was mijn hond de gebeten hond.


"Huskies zijn halve wolven" - Onzin. Huskies zijn wel degelijk echte honden. Ze blijven tot op hoge leeftijd puppy-speels. Een wolf wordt altijd geestelijk volwassen. Op bepaalde leeftijd moet je dan ook niet meer met een balletje aankomen want dan kijkt hij je droog aan op de wijze van "Nou eh, daar ben ik een beetje te oud voor. Je verwacht toch niet dat ik daar achteraan ga rennen?". Als er puppies in de buurt zijn is hij nog wel zo sportief om even mee te doen. Een Husky echter heeft complete zotte buien tot op hoogbejaarde leeftijd. Bijvoorbeeld Moby Dick nadoen in een bosmeertje (een bommetje).  Bovendien : heb jij al eens een wolf met blauwe ogen gezien ???

"Huskies zijn goede waakhonden" - ....NOT! Al lopen er 30 (dertig) Huskies rond, breek gerust in, je wordt met enthousiasme begroet! Er zijn wel andere poolhondrassen die je met open kaken begroeten (Samojeed), maar daar hoort de Husky dus absoluut niet bij! Ziet u dan ook zo'n plastic bordje met "Hier waak ik" en een mooie Husky-kop erbij, lach u dan gerust een breuk. Dit is onzin van de hoogste plank. 

einde citaat

Ruit de Siberische Husky?

Ja, maar het is meestal beperkt tot 2 maal per jaar.  De meeste mensen noemen het 'blow coat' of letterlijk vertaald 'blaaspels', omdat de pels loskomt in grote klompen haar.  Het duurt tussen 1 week en 4 weken of langer soms. Een manier om dit proces te versnellen is de hond vaker wassen en kammen.

Hoe doe ik mijn Siberische Husky stoppen met graven in de tuin?

De waarheid is: je kan het waarschijnlijk niet.  De beste manier om met een graver om te gaan is de reden te achterhalen waarom hij het doet, welke meestal verveling is.  Sommige mensen hebben reeds succes gekend om de hond zijn eigen uitwerpselen in de put te plaatsen om het graven te ontmoedigen, maar mijnsinziens leid dit alleen maar tot nieuwe holen in je tuin.

Hoe diep graaft een husky ?

Zover hij kan 30 cm - 50 cm -1 m - 2 m....5 m....Als je nog vragen hebt kan je deze gerust stellen en zal ik met plezier antwoorden

 

---------------------------------------------------------TEEFJES :-------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------REUTJES : -------------------------------------------------------------------------------

 

 ------------------------------------------------------OVERLEDEN :-----------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------